• 18Μαΐ
  0 Comments
  Μύθοι και Αλήθειες του Γυμναστηρίου

  Μύθοι και Αλήθειες του Γυμναστηρίου

  ΜΥΘΟΣ: Η αεροβική άσκηση από μονή της είναι ιδανική για την απώλεια βάρους.

  ΑΛΗΘΕΙΑ: Μια ανασκόπηση των διαθέσιμων στοιχείων δείχνει σαφώς ότι, σε γενικές γραμμές, συνδυάζοντας ένα συμβατικό πρόγραμμα αερόβιας άσκησης με θερμιδικά περιορισμένη διατροφή δεν επαρκεί για να διατηρηθεί η μυϊκή μάζα του σώματος κατά τη διάρκεια των προσπαθειών σας για μείωση του βάρους σας.

  Όσο χαμηλότερη μυική μάζα έχουμε,τόσο χαμηλότερο μεταβολικό ρυθμό σε ηρεμία έχουμε RMR(resting metabolic rate). Mεταβολικός ρυθμός σε ηρεμία είναι η ελάχιστη ποσότητα θερμίδων που καταναλώνονται ώστε το σώμα να διατηρήσει τις ζωτικές λειτουργίες του όπως είναι η αναπνοή, η λειτουργία της καρδιάς και των νεφρών κλπ.

  Κατά συνέπεια, η βέλτιστη συνταγή για την μείωση βάρους είναι αυτή που συνδυάζει αερόβια και ασκήσεις ενδυνάμωσης. Μια τέτοια συνταγή θα σας επιτρέψει να δαπανήσετε ένα σχετικά μεγάλο αριθμό θερμίδων, ενώ ταυτόχρονα διατηρώντας ή αυξάνοντας το επίπεδο της άλυπης μάζας σώματος.

  ΜΥΘΟΣ: Όσο περισσότερο ιδρώνουμε κατά την άσκηση τόσο περισσότερο λίπος καίμε.

  ΑΛΗΘΕΙΑ: Βλέπουμε συχνά άτομα στο γυμναστήριο ντυμένα σαν (κρεμμύδια) με φούτερ αντιανεμικά κ.λ.π. να πασχίζουν πάνω στον διάδρομο. Επίσης το έχω συναντήσει και σε πολλές αθλητικές ομάδες που οι κατηγορίες είναι με κιλά,να κάνουν προπονήσεις σε εξαιρετικά θερμό περιβάλλoν και με βαριά ρούχα. Μέγα λάθος! Το μόνο που χάνεται είναι νερό, δεν χάνετε λίπος. Όταν αναπληρωθούν οι αποθήκες υγρών του σώματος σας με την κατανάλωση νερού μετά την προπόνηση, αυτά τα χαμένα κιλά επιστρέφουν σχεδόν τόσο γρήγορα όσο έφυγαν. Επίσης ιδρώνοντας περισσότερο από το κανονικό,το σώμα μας αποβάλει και μέταλλα,γι αυτό παρατηρούμε λεύκες στάμπες πάνω στα σκούρα ρούχα που στέγνωσαν από το γυμναστήριο. Χάνοντας λοιπόν μέταλλα πέφτει απότομα και η απόδοση μας,πράγμα που μας κάνει να μην μπορούμε να αποδώσουμε στην προπόνηση μας όσο θα θέλαμε. Ακόμα όταν γυμναζόμαστε σε πολύ θερμό περιβάλλον,ο ιδρώτας δεν εξατμίζεται πάνω στο δέρμα μας για να μας ψύξει,πράγμα επικίνδυνο για την υγεία μας γιατί κινδυνεύουμε με θερμοπληξία.

  ΜΥΘΟΣ: Μπορούμε να κάψουμε τοπικό λίπος γυμνάζοντας εντατικά το σημείο του σώματος που θέλουμε.

  ΑΛΗΘΕΙΑ: Tο φαινόμενο αυτό δεν έχει απολύτως καμία πραγματική βάση. Όταν ασκείστε, χρησιμοποιείτε την ενέργεια που παράγεται από το μεταβολισμό του λίπους από όλες τις περιοχές του σώματός σας – και όχι μόνο των συγκεκριμένων μυών που συμμετέχουν στην άσκηση. Κάνωντας ατελείωτους κοιλιακούς για παράδειγμα, δεν θα κάψετε τοπικά το λίπος από την κοιλιά σας,αλλά απο εκεί που το σώμα σας έχει περίσσιο λίπος.

  ΜΥΘΟΣ: Οι μύες θα μετατραπούν σε λίπος όταν σταματήσετε την γυμναστική.

  ΑΛΗΘΕΙΑ: Μύες και λίπος είναι δύο ξεχωριστοί ιστοί. Δεν έχουν τη φυσική ικανότητα να αλλάξουν από τον έναν τύπο ιστού στον άλλο. Στην πραγματικότητα, οι μύες έχουν τη μοναδική ιδιότητα του “το χρησιμοποιείς ή το χάνεις”. Αν δεν θέλετε να χρησιμοποιήσετε έναν μυ, κυριολεκτικά ατροφεί. Η διαδικασία αυτή απεικονίζεται ίσως καλύτερα όταν κάποιος έχει φορέσει γύψο σε ένα σπασμένο πόδι. Όταν τελικά απομακρυνθεί ο γύψος, ο αχρησιμοποίητος μυς του ποδιού είναι σημαντικά μικρότερος από ό, τι ήταν πριν τον τραυματισμό. Αλλιώς όταν θα βγάζαμε τον γύψο,το πόδι μας θα ήταν μια τεράστια μπάλα λίπους από την ακινησία.

  ΜΥΘΟΣ: Τα βαριά κιλά και οι λίγες επαναλήψεις είναι για όγκο, και τα λίγα κιλά και πολλές επαναλήψεις για γράμμωση.

  ΑΛΗΘΕΙΑ: ‘Οταν γυμναζόμαστε με ελαφρά φορτία ευνοείτε η μυική αντοχή αλλά οχι η υπερτροφία,γιατί με τα λίγα κιλά επιστρατεύονται λιγότερες μυικές ίνες.Οσο περισσότερες μυϊκές ίνες επιστρατεύονται για μια άσκηση, τόσο μεγαλύτερη είναι η έκταση της αναδιαμόρφωσης σε ολόκληρο τον μυ. Όταν γυμναζόμαστε με βαριά κιλά ενεργοποιούνται κυρίως Τύπου IΙΒ μυικές ίνες,οι οποίες έχουν αυξημένη ικανότητα για υπερτροφία,και έτσι δημιουργείτε το λεγόμενο αναβολικό περιβάλλον,στο οποίο έχουμε αυξημένη έκκριση ορμονών όπως τεστοστερόνη και αυξητική ορμόνη οι οποίες συμβάλουν στην αύξηση μυικού ιστου άρα και στον βασικό μεταβολισμό,και στην λιποδιάλυση.

  ΜΥΘΟΣ: Όσο περισσότερο γυμναζόμαστε τόσο το καλύτερο.

  ΑΛΗΘΕΙΑ: Η συνολική προπόνηση μας δεν πρέπει να ξεπερνά τα 60-75 λεπτά σύνολο.Μην γυμνάζεστε ποτέ περισσότερο απο δυο συνεχόμενες μέρες.Ακούτε πάντα το σώμα σας. Οι μύες μας αναπτύσσονται όταν ξεκουραζόμαστε σε αντίθεση με την προπόνηση που οι μυικές ίνες καταστρέφονται γι αυτό και την επόμενη ημέρα πονάμε. Υπερβολική προπόνηση αυξάνει την παρουσία της κορτιζόλης στο αίμα πράγμα που ευνοεί την εναπόθεση λίπους,και αντετίθεντο στο αναβολικό περιβάλλον. Υπερπροπόνηση προκαλεί το φαινόμενο πλατό,δηλαδή το σώμα μας μένει στάσιμο παρ ‘οτι γυμναζόμαστε αρκετά. Η γυμναστική ανεβάζει της ενδορφίνες άρα την διάθεση και καταπολεμά την ήπια κατάθλιψη. Η υπερπροπόνηση κάνει ακριβώς το αντίθετο.

  Και τέλος η υπερβολική γυμναστική προκαλεί ραβδομυόλυση,ένα σοβαρό σύνδρομο που οφείλεται στην άμεση ή έμμεση βλάβη των μυών. Προκύπτει από την καταστροφή των μυικών ινών και την απελευθέρωση του περιεχόμενου τους στην κυκλοφορία του αίματος,πράγμα το οποίο μπορεί να προκαλέσει βλάβη στα νεφρά,ακόμη και νεφρική ανεπάρκεια. Αν κάνουμε αιματολογικές εξετάσεις παρατηρούμε αυξημένη CPK (Kρεατινική Φωσφοκινάση).

  Γι’ αυτό λοιπόν γυμναστική με μέτρο και πάντα με σωστή καθοδήγηση.

  Workout not Burnout

  Κυριάκος Χανδρούλης

  Προπονητής Σωματικής Διάπλασης ΓΓΑ ISSA CFT/SFN